ضرورت نقاشی کودکان
ما به عنوان هنرمند، اولیا و مربی چه میزان در مورد آموزش صحیح نقاشی به کودکانمان درجهت رشد خلاقیت آنها اطلاعات کافی داریم؟ هدف از فراهم کردن فضای مناسب برای نقاشی کودکان چیست؟ شاید تعجب کنید که به طور کلی زمان شروع نقاشی کودکان از دوازده ماهگی تا هجده ماهگی است.
اولین حرکتهای خطی آنها با حرکت شانه شروع میشود و بعد به آرنج و درنهایت به مچ دست میرسد و در ادامه حرکتهای خطیشان با بزرگتر شدن به تسلط کاملتری میرسد. اما عدم آگاهی والدین از اینکه کودکان در چند ماهگی نیز قادر به نقاشی کردن هستند مانع ایجاد فضایی خلاق برای رشد آنها در ماههای اولیهی زندگیشان میشود. ولی چرا کودکان باید نقاشی کنند؟
کوچکترین حرکتهای خطی آنها هر چند نامفهموم و خط خطی برای ما گویای حال و درون بچهها است که از این طریق میتوانیم به احساسات آنها و شناخت لایهای درونیتر از وجود آنها پی ببریم. بهطور مثال کودکانی که بیشتر زمانش را وقف نقاشی میکنند و در هنگام نقاشی کردن از اشکال خاصی استفاده میکنند که کودکان دیگر قادر به کشیدن آن نیستند، از هوش بیشتری برخوردار هستند و تکامل فرمی نقاشیهایش سریعتر اتفاق میافتد. مثالی دیگر در رابطه با شناخت کودکان، بچههای پر جنب و جوشی هستند که خطوط قویتر و جسورتری نسبت بچههای آرام و خجالتی دارند. در آزمایشی انجام شده روی کودکان متفاوت بچههای سازگارتر پنج رنگ را برای نقاشی خود انتخاب میکنند و بچههای اجتماعی بدون محدودیت از اکثر رنگهای موجود استفاده میکنند، اما بچههای منزوی کل نقاشی خود را با دو یا یک رنگ میکشند چون فقر اجتماعی باعث کمبود اعتماد به نفس کودک و حتی انتخاب حداقل رنگ در نقاشی آنها میشود. اما گاهی ممکن است که کودک فقط به خاطر علاقهی شخصیاش به یک رنگ، از رنگهای دیگری در نقاشی استفاده نکند و طور کلی تعریفی قطعی در رفتار لحظهای کودک با نقاشی کشیدن به دست نمیاد و باید این نکته را در نظر داشت که این روند طی گذر زمان و تکرار الگوی رفتاری او باعث شناخت بهتر والدین از کودکانشان میشود. پس یکی از اهداف مهم نقاشی کودک در سنین پایین در درجهی اول شناخت روحیات کودک و پرورش خلاقیت آنها است.
در رابطه با نحوهی رفتار و برخورد با کودک حین کار به نکاتی بسیار مهمی باید توجه داشت: مثلا اگر کودک در حین کار علاقهاش را به ادامهی نقاشی از دست بدهد باید ابزار هنری متفاوت و زمینه کار دیگری در اختیارش قرار دهیم و هیچگونه محدودیتی برای او قائل نشویم. از این رو میتوانیم به دیوارهای خانه به اندازهی قد او کاغذ بچسبانیم تا به راحتی و بدون محدودیت بتواند هر گوشهی خانه نقاشی بکشد. کودکانی که تنها روی صفحات کوچک کاغذ نقاشی کشیدند حتی اگر زمینه و صفحهی بزرگ در اختیار داشته باشند با محدودیت و ترس فقط گوشهی کوچکی از آن را نقاشی میکنند که همین رفتارها در شکلگیری شخصیت کودکانمان در آینده تاثیر بسزایی دارد. پس به عنوان آموزگار آنها با در دسترس قرار دادن فضای بیشتر و آزاد برای نقاشی کشیدنشان و قرار ندادن چهارچوب مشخص به رشد و پیشرفت خلاقیت و همچنین شکلگیری شخصیتی با اعتماد به نفس در آنها تلاش کنیم.
نویسنده: آذین یوسفیانی
نیازمندی های نقاشی کشور : درج آگهی رایگان و سئو آگهی نقاشان گرامی