اواپراتور

اواپراتور

چهارمین قسمت اصلی یک سیستم تبرید اواپراتور می‌باشد. نتیجه و عملکرد یک دستگاه تبرید از اواپراتور گرفته می‌شود یعنی گاز مبرد که از کمپرسور و کندانسور گذشته به صورت پودر مایع وارد اواپراتور می‌شود و شروع به تبخیر می‌شود. در نتیجه گرمای محیط اطراف خود را جذب کرده و اطراف خود را سرد می‌کند.

اواپراتورها، کلاً از نظر تبخیر به دو دسته تقسیم می‌کنند :

۱-    اواپراتورهای انبساط مستقیم

۲-   اواپراتورهای انبساط غیر مستقیم

در اواپراتورهای انبساط مستقیم ؛ اواپراتور مستقیماً در داخل محفظه و موادیست که باید سرد شوند مثل فریزرها و یخچال‌های خانگی و پکیج و کولرهای گازی.

در اواپراتورهای انبساط غیر مستقیم ؛ از یک سیال واسطه استفاده می‌شود. بدین صورت که در اثر تماس سیال با اواپراتور سیال خنک می‌شود و این سرما را با خود به محلی که باید سرد شود منتقل می‌سازد. از این نوع اواپراتور بیشتر در چیلر استفاده

می‌شود.

لوله‌های حامل مواد سرمازا

این لوله‌ها قسمتهای مختلف یک دستگاه تبرید را به یکدیگر مربوط می‌سازند و باید سایز و نوع آنها به بهترین وجه انتخاب شود تا انتظار کار خوب از یک سیستم سرمازا داشت. لوله‌هایی که برای این منظور انتخاب می‌شوند باید جدار داخلی آنها صاف و صیقلی باشد تا افت فشار کمتری داشته باشد. زیرا چنانچه افت زیادی داشته باشد مقداری از توان کمپرسور را از بین میبرند. مدارهای لوله کشی سیستم تبرید به سه بخش تقسیم می‌شود که عبارتند از:

۱-    لوله‌های مداری فشار

۲-    لوله‌های مدار مایع

۳-    لوله‌های مدار مکش

۱) لوله‌های مدار فشاری : این قسمت از مدار شامل لوله خروجی کمپرسور تا کندانسور می‌باشد و باید در سایز و نوع این لوله دقت کافی شود زیرا زیاد شدن فشار در این لوله باعث از بین رفتن قدرت کمپرسور و همچنین کم شدن ظرفیت کندانسور می‌شود.

۲) لوله‌ مدار مایع : این لوله از مخزن مایع کندانسور تا شیر انبساط ادامه دارد. چنانچه در انتخاب این لوله دقت نشود افت فشار زیادتر از حد نرمال باعث کاهش ظرفیت شیر انبساط می‌شود  در نتیجه سیستم با اشکالات و یخ زدگی مواجه می‌شود.

۳) لوله مدار مکش : این لوله از انتهای اواپراتور تا سر کمپرسور ادامه دارد و معمولاً سایز این لوله در یک دستگاه سرمازا از سایز لوله رانش بزرگتر است و آن بدین علت است که در این لوله گاز با فشار پایین حرکت دارد. لوله مدار مکش را به نام لوله ساکشن یا مدار فشار پایین نیز می‌نامند.

شیر اطمینان این شیر که در روی پوسته کندانسور نصب می‌شود جهت آزاد کردن فشار در حد خطرناک بکار می‌رود. بدنه این شیرها از برنج یا برنز ساخته می‌شوند و جهت فشار مشخصی طراحی شده اند .

عایق ها

عایق های بکار رفته در این سردخانه از پولی یورتان با ضخامت آنها ۱۰ سانتی متر می باشد . عایق ها به اجسامی می گویند که دارای ضریب هدایت گرمائی خیلی کم می باشند یا K در آنها خیلی کوچک و بر عکس ( ضریب مقاومت گرمائی ) در آنها زیاد است.

بطور کلی هادی مطلق یا عایق مطلق وجود ندارد و در واقع هادی یا عایق بودن اجسام نسبی است همانطور که فلزات دارای ضریب هدایت زیادی است ، بعضی اجسام مانند چوب پنبه دارای ضریب هدایت گرمائی کم و بر عکس مقاومت گرمائی زیاد هستند.   محاسبه بار محصول و ظرفیت تجهیزات تبرید

همانطور که گفته شد ، ضخامت دیوارهای این سردخانه ۲۰۰ میلی متر و عایق بکار رفته در دیوارهای این سردخانه ؛ پلی یورتان می باشد . همچنین ضخامت عایق ۱۰۰ میلی متر می باشد . اکنون به انجام محاسبات برای یک نمونه از محصولات این سرخانه ؛ از قبیل گوشت گاو تازه می پردازیم .

ظزفیت روشنایی این سالن ۲۰۰ وات می باشد ، و مدت زمان روشن ماندن لامپهای سردخانه بنا به گفته کارشناس مربوطه حدودا ۳ ساعت می باشد . ( به تردد افراد به داخل سالن بستگی دارد که هرچه تعداد دفعات بیشتر باشد زملن روشنایی طولانی تر می شود ) همچنین ۵۰ تن گوشت گاو از دمای ۱۵- تا دمای ۲۰- به مدت تقریبا یک ماه و حتی بیتشر نگهداری می شود .

از ۳ نفر نیز به مدت ۳ ساعت در روز جهت حمل و نقل بارها استفاده می شود . فرض را بر این میگیریم که سرویس متوسط و رطوبت نسبی ۵۰ درصد و دمای محیط بیرون °c 35 و روزانه ۲۰ ساعت کار انجام می شود.

 

ارسال نظر